Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Arenberg ondersteunt leerlingen

Cultuurhuizen worden in tijden van corona gedwongen om creatief na te denken over hun invulling. Dat dit ook verder kan reiken dan het eigen podium, toont Arenberg aan.

Arenberg staat klaar om haar ruimtes een alternatieve invulling te geven. Het gebouw staat leeg, maar dat hoeft zo niet te blijven. Als er tijdens een crisis niet vanop het podium een rol gespeeld kan worden, dan neemt Arenberg een ondersteunende rol middenin de samenleving op. In overleg met de Antwerpse wijkverantwoordelijken voor onderwijs, stelt Arenberg daarom haar deuren open voor OKAN-klassen (Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers) uit de buurt. Er komen vier scholen in aanmerking voor dit project: het Stedelijk Lyceum Quellin, het Koninklijk Atheneum Antwerpen, het Stedelijk Lyceum Offerande en Sint-Lodewijk Antwerpen.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Vanaf 18 mei staat er heel wat anders dan gewoonlijk op het programma in Arenberg. Omwille van Corona zal Arenberg een tijd lang geen muziek, theater, comedy of literatuur tot bij de mensen brengen. Maar dat wil niet zeggen dat hun rol tijdelijk uitgespeeld is. Arenberg zet intussen haar deuren open en blijft haar maatschappelijke rol ten volle waarmaken. We programmeren de ruimte voor een kwetsbare groep die deze momenteel goed kan gebruiken.”

Op deze manier ondersteunt de stad met Arenberg leerlingen die nood hebben aan een aangepaste, veilige en rustige ruimte met voldoende voorzieningen om te studeren, taken te maken en begeleiding te krijgen. Dit initiatief is een aanvulling op de normale schoolwerking. Tegelijk kunnen de zalen in Arenberg gebruikt worden voor klassen waarvoor in het eigen schoolgebouw te weinig ruimte overblijft en waar de nood aan begeleiding groot is.

Arenberg zorgt voor onthaal, bestickering, een hygiënische en ontsmette omgeving, tafels, stoelen, wifi,… deelnemende scholen brengen hun eigen pedagogisch personeel mee. De laptops worden voorzien via de webpunten.

Jinnih Beels, schepen voor onderwijs: “Het is erg belangrijk dat deze leerlingen nu verder kunnen gaan met het leren van Nederlands. Ze waren hiermee gestart, kregen thuis wel oefeningen online maar contactonderwijs is voor deze doelgroep heel erg belangrijk om stappen vooruit te zetten bij hun taalverwerving. De lessen geven nu veel meer mogelijkheden om te praten en zo hun Nederlands te oefenen. Dit is voor de doorstroom naar het reguliere onderwijs erg belangrijk.”

Claude Marinower, schepen voor digitalisering: “Onze webpunten zijn momenteel fysiek gesloten waardoor we de laptops uit de webpunten ter beschikking kunnen stellen aan de OKAN-klassen in de Arenberg. Dit vullen we aan met een gamma dat beschikbaar is vanuit de stad. In totaal kunnen we zo een 40-tal laptops uitlenen aan de OKAN-werking. We zijn blij dat we dit mooie initiatief ook vanuit de werking e-inclusie kunnen ondersteunen.”