Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Mourad Bekkour over 'Nuff Said en Mad Goat

Mourad Bekkour startte in 2008 'Nuff Said. Ondertussen is "zijn" 'Nuff Said een vaste waarde in de comedy- en live circuits in binnen- én buitenland. Een podium voor een mix van jong talent en gevestigde waarden. Waar woord, comedy, poëzie en live muziek hand in hand gaan. Bekkour werkt ook als programmator voor Arenberg, waar hij o.a. mee het Mad Goat Comedy Festival trekt. Reden genoeg om uit te pluizen hoe 'Nuff Said en Mad Goat gegroeid zijn.

Typo's en de Abdelstraat

"De eerste 'Nuff Said was op 11 januari 2008. Tijdens de eerste lockdown ging ik nog eens door m'n archief en heb ik die eerste affiche teruggevonden. Er stond zelfs nog een fout op. Dat afkappingsteken moet voor de 'Nuff staan," begint Mourad Bekkour.

'Nuff Said begon klein en, nu ja, lichtjes chaotisch. "De line-up van de eerste editie bestond uit twee comedians en twee schrijvers. Maar voor we die eerste show speelden, zat er al anderhalf jaar tussen het idee en de uitvoering". Bekkour werkte als vrijwilliger en bestuurslid voor Kif Kif toen hij op het idee voor 'Nuff Said kwam.

"Het was in september. De media hadden het over de herdenking van 9/11. Bij Kif Kif wilden we daar ook iets mee doen. Maar ik vond dat we andere dingen moesten doen. Onze eigen dingen, iets wat wij leuk vinden en wat afstapte van klassieke debatten. Ik wilde op een leuke, artistieke manier aan debat doen. Mensen samenbrengen en artiesten uitnodigen". En zo groeide langzaam het concept dat 'Nuff Said zou worden.

(Lees verder onder de foto)

De affiche van de allereerste editie 'Nuff Said. Mét typo.
De affiche van de allereerste editie 'Nuff Said. Mét typo.

"In dat anderhalf jaar voor die eerste show zat ik met heel veel mensen samen," gaat Bekkour verder. "Ik heb heel veel nieuwe mensen leren kennen. Mensen die met allerlei dingen konden helpen. Vooral ook met video's maken, want zo zijn we begonnen". Van in het begin ging 'Nuff Said elke maand door. En elke editie kreeg een eigen video.

"Dat was stressen. Wij kenden niks van video's maken. En toch vonden we een online publiek, in een tijd waarin er geen social media waren zoals vandaag. We hadden eigenlijk enkel YouTube. Waar we - voor die tijd - wel regelmatig viraal gingen". Herinner je de Abdelstraat. De video voor de tweede editie van 'Nuff Said, in februari 2008, waarin een petitie werd gelanceerd om de Abdijstraat op 't Kiel te hernoemen.

"Onze eerste editie zat al vol, maar na de Abdelstraat en de tweede editie, wist ik dat het goed zou komen met 'Nuff Said," geeft Bekkour toe. "Voor die tweede editie stond Philippe Geubels - toen nog minder bekend - op de affiche. En de video was al viraal gegaan. De zaal zat stampvol. En een week later schreef Bernard Dewulf dan nog in z'n column, op de voorpagina van De Morgen, over de Abdelstraat". 'Nuff Said bereikte kruissnelheid en zou niet meer aan vaart minderen.

Groeien en verhuizen

In 2020 verhuisde 'Nuff Said naar De Studio. "Tijdens de pandemie kwam er plots tijd vrij om na te denken. Normaal is die tijd er niet, omdat je elke maand een nieuwe editie moet produceren. Nu ging dat wel en konden we nadenken over hoe 'Nuff Said kon groeien, eenmaal we terug events mochten organiseren," blikt Bekkour terug. "Verhuizen naar De Studio betekende voor 'Nuff Said de kans om met iets nieuw te komen en een nieuw publiek aan te boren, vanop een locatie in 't midden van de stad".

Met een nieuwe locatie kwam er ook een nieuwe MC voor 'Nuff Said. Na tien jaar gaf Johan Petit z'n rol als host door aan Soe Nsuki. "Johan zei me elk jaar: 'Mourad, als je me beu bent, snap ik het. Maar ik blijf het doen zolang je mij niet stopt'. Met 'Nuff Said op te frissen, kwam dus eindelijk dat moment," zegt Bekkour.

"Maar Soe is grappig en een kei goeie host. Zij helpt ons groeien en trekt een nieuw publiek aan".

Het publiek is tof, jong en gemotiveerd om te komen. En de zaal is luider.

En dat nieuwe publiek heeft z'n weg al naar De Studio gevonden. "Ik ben blij dat we in De Studio zitten," geeft Bekkour toe. "Het publiek is tof, jong en gemotiveerd om te komen. En de zaal is luider. Als de mensen lachen, klinkt dat waanzinnig luid. Aan 't begin van hun set zijn comedians soms van hun melk daardoor".

"De combinatie van een zaal met goede akoestiek, een publiek dat er goesting in heeft en de catwalk-achtige opstelling van het podium, maakt dat er in surround wordt gelachen".

Van Just For Laughs tot Mad Goat

"Ik had eigenlijk nooit iets met festivals," geeft Bekkour toe. "Tot ik de kans had om naar Just For Laughs - het grootste comedyfestival ter wereld - in Canada te gaan".

"Comedian Latif Ait werkte toen voor Brussels Airlines en kon bijna gratis vliegen én twee mensen meenemen. Dus we vlogen in business class naar m'n eerste keer Just For Laughs," lacht Bekkour. "De tweede keer gingen we terug, om inspiratie op te doen voor wat Mad Goat zou worden".

"Eenmaal daar, merkte ik dat ik zo'n comedyfestival wél tof vond. Overdag waren er gesprekken, werden podcasts opgenomen en konden comedians hun werk pitchen voor een jury. 's Avonds was het dan tijd voor shows en afterparties".

Ik had eigenlijk nooit iets met festivals. Tot ik de kans had om naar Just For Laughs te gaan.

Net zoals Mad Goat, speelt Just For Laughs zich redelijk compact in het stadscentrum af. En net zoals in Antwerpen, gaat het festival ook door in de Quartier Latin van Montréal. "Alles speelde zich dicht op elkaar af, in één buurt, voor een heel divers publiek. Wat het heel gezellig maakte," herinnert Bekkour zich. "Ook de shows waren compact. Soms had je tien comedians per show, de ene showcase na de andere werd op je afgevuurd".

"Zowel jong talent als grote namen zakten af naar Just For Laughs. Zo zaten we plots naast Trevor Noah, Dave Chappelle en Amy Schumer. Tijdens een awardshow, gepresenteerd door Kevin Hart. Nog straffer: die laatste werd toen gevolgd door Netflix, voor een documentaire. Waardoor Latif nu mee in Kevin Hart's Don't F*** This Up op Netflix schittert."

(Lees verder onder de foto)

Latif Ait op Netflix, in de Kevin Hart-special
Latif Ait op Netflix, in de Kevin Hart-special

En zo werd Just For Laughs de inspiratie voor het Mad Goat Comedy Festival. "Tijdens Just For Laughs kom je op coole plekken waar je naar kei toffe concepten en comedians kan kijken. Als comedyhuis van Vlaanderen konden we ook zoiets doen, vond ik," vertelt Bekkour. "Verwacht op Mad Goat dus ook straf talent uit binnen- én buitenland en een zalige festivalsfeer".

Mad Goat Comedy Festival gaat door van 03.03 tot en met 06.03. Reserveer nu je tickets via www.madgoat.be.

Combitickets Mad Goat 2022

Koop nu je combiticket voor Mad Goat 2022. Met dit ticket krijg je een fikse korting op het avondprogramma van 04 en 05 maart.