Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Nieuw: Lady Blaxx Invites op SPOTLIGHT

Online muziekevent Lady Blaxx doorbreekt stereotypen rond vrouwelijke artiesten van kleur

De Belgische, zwarte zangeres Lady Blaxx (Raïssa Peeters) organiseert voor de eerste keer het muziekevent Lady Blaxx Invites. Met dit nieuw project wil Lady Blaxx de stereotypen rond zwarte artiesten doorbreken. Op de Belgische podia staan nog steeds te weinig zwarte artiesten - zeker binnen de 'niet-zwarte' genres. Tijd voor verandering. Lady Blaxx nodigt opkomende artiesten van kleur uit voor een live-set en gaat met hen in gesprek. Lady Blaxx Invites wordt 18 december om 20:00 uitgezonden op SPOTLIGHT, het virtueel podium van Arenberg.

De Vlaamse Lady Blaxx - ook wel Raïssa Peeters - is zangeres. Een zwarte zangeres. Al enkele jaren draait ze mee in de Belgische muziekscene. Een muziekscene waarin zwarte artiesten ondervertegenwoordigd zijn, zeker binnen de 'niet-zwarte' genres. Artiesten van kleur krijgen al te gemakkelijk het label urban of black music. Niet alleen zijn deze containerbegrippen problematisch, deze artiesten maken gewoonweg ook andere muziek. Dit stereotype wil Raïssa Peeters doorbreken met Lady Blaxx Invites.

In het buitenland is deze verandering al langer op gang. Stereotiepe termen als wereldmuziek, black music of urban worden steeds minder gebruikt. Zwarte zangeressen en bands zoals Skin van Skunk Anansie (rock), IBEYI (Afrocubaanse fusion jazz), NNEKA (Nigeriaanse singer-songwriter) en Brittany Howard van Alabama Shakes zijn uniek en kennen veel succes. Het enige dat deze vrouwen gemeen hebben? De melanine in hun huidskleur.

Tijd om deze kentering ook in België te starten, want hier is er eveneens heel wat ander talent van kleur. Zo staat Eva-Tshiela Gysel op de line-up. Zij is de jongste onder de Gyselzussen, bekend van Zita Swoon en Coely. Verder nodigt Lady Blaxx ook Felicia uit. Deze Belgische met Congolese roots laat zich niet door een genre vatten. Haar muziek doet wat denken aan lo-fi hiphop, maar dan gecombineerd met Felicia's warme en volle stem. Ook aanwezig: de Gent-Nigeriaanse April Maey. Een singer-songwriter die graag genres én kunstvormen overstijgt. Ze is niet alleen muzikant, maar ook grafisch vormgever. Last but not least treedt ook Lady Blaxx herself op.

Lady Blaxx Invites wordt 18 december om 20:00 uitgezonden op SPOTLIGHT, het virtueel podium van cultuurhuis Arenberg.

‘‘Black is not just a colour, it is a lifestyle, an attitude that is very powerful with many dimensions’’
— Lady Blaxx

Lady Blaxx Invites
18.12.20 - 20:00

SPOTLIGHT

 

Ga naar SPOTLIGHT

Bekijk deze voorstelling op SPOTLIGHT, ons virtueel podium!