Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Programma
Aminata Demba, Gaea Schoeters & Peter De Graef In naam van de waarheid

In de naam van de waarheid

Wat verstaan we onder waarheid? Kan waarheid veranderen? Wat zijn de obstakels in de zoektocht naar waarheid? Moet waarheid toetsbaar zijn? Is fake news gevaarlijk voor de democratie?

Dat zijn de vragen die aan de basis liggen van deze docu-voorstelling, die gemaakt wordt n.a.v. de 200ste verjaardag van de Nederlandse schrijver Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwers Dekker).

Van Multatuli is geweten dat hij zich fel kantte tegen allerlei vormen van machtsmisbruik en misleiding van het volk. De waarheid stond voorop, en dat mocht ook luid verkondigd worden.

We zijn 200 jaar verder en de waarheid staat opnieuw heel erg onder druk. We beleven de terugkeer van de grote stelligheid: van een manier van denken en spreken die zich onttrekt aan elke vorm van toetsing en kritiek. Fake news en manipulatieve verdraaiingen… het zijn dagelijkse tools geworden.

In deze voorstelling staat acteur en levenskunstenaar Peter De Graef stil bij de obstructies die de waarheid in Multatuli’s tijd en die van ons belemmeren. Victoria Deluxe laat jongeren aan het woord in een videoportret en deBuren introduceren een nieuwe, beloftevolle auteur omtrent het thema.

De belangrijkste bijdrage komt van drie waarheidssprekers - Aminata Demba, Gaea Schoeters en Pelumi Adejumo -  die een persoonlijke rede brengen over de waarheid die zij willen verdedigen en delen met het publiek.

Aminata Demba

Aminata Demba (1987) is actrice en presentatrice. Ze maakte haar debuut met Dis moi wie ik ben (2014) en speelde nadien in verschillende theaterstukken, waaronder Marieke Marieke (2017) en Black (2019). Ondertussen is ze bezig met een eigen jeugdtheatervoorstelling. Daarnaast is ze ook gebeten door film en televisie: ze speelde een gastrol in verschillende Belgische televisieseries, werkt aan een reportage voor Vranckx en de Nomaden en maakte Pelikaanstraat 20 (2017), een documentaire over migratie in Antwerpen.

Gaea Schoeters

Gaea Schoeters (1976) is een geëngageerd auteur, scenariste, librettiste & journaliste. Ze heeft een diploma vertaler-tolk op zak en studeerde daarnaast scenario aan het RITCS in Brussel. In 2007 reisde ze een halfjaar op een motor door moslimlanden, wat resulteerde in haar eerste boek Meisjes, Moslims & Motoren (2008). Naast meerdere boeken schrijft ze ook kortverhalen en poëzie en levert ze bijdragen aan literaire platformen Rekto:Verso en Deus Ex Machina. Ze publiceert vaak scherpe opiniestukken waarvan ze zelf stelt: ‘Ik schop regelmatig tegen de schenen van de wereld. Iemand moet het doen, in deze tijden’.

Pelumi Adejumo

Pelumi Adejumo (1998) is schrijver en dichter. Haar jeugdliefde is theater en ze liep stage als dramaturg bij Het Nationale Theater. Ze studeert Creative Writing aan ArtEZ en werd begin 2020 door NRC Handelsblad geselecteerd als een van de 101 veelbelovende kunstenaars in de Lage Landen. Ze draagt voor op verschillende podia. Als je het heel lief vraagt zal ze voor je zingen op je boekpresentatie.

Facebook | Instagram | Twitter | Vimeo | Website

Credits

Creatie & realisatie: Theater Malpertuis & Victoria Deluxe
In samenwerking met: deBuren 
Met dank aan: Literatuur Vlaanderen


Reeds afgelopen
  • zondag 21 maart 2021 - 20:15