Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Programma
Michel Kiyombo Matchombe

Matchombe

#WIPCOOP Plays

Gisteren, kwam een klein wezen van 1.100 kg…heel vroeg de wereld op. Gevoed door sondes, in een couveuse, overbeschermd om mijn eigen bestwil, opdat niets me nog meer zou verzwakken.

Vandaag, na 28 jaar, ben ik een man geworden die danst in ruimtes die me gisteren verpletterd zouden hebben. Wat rest er nog van de broosheid in mij, om mij heen? Vandaag ben ik zelf vader. Wat is mijn kwetsbaarheid vandaag? Ik ben ‘matchombe’ geboren, maar vandaag wil ik geloven in de volwassen man die ik ben geworden en wil ik mijn kind inspireren, mijn kwellingen en alle stemmen in mijn hoofd wissen.

Over Michel Kiyombo

Michel Kiyombo is afkomstig van Kisangani, Congo. Hij volgde een intensieve danstraining bij Faustin Linyekula, en zijn solo Masu Kaino werd ondersteund door diens kunstencentrum: Les Studios Kabako. Daarnaast danste Michel mee in Toxuvan Momar N’Diaye, in Debout van Djino Alolo, in Le manteau van Tchekpo Dan Agbetou. Intussen woont hij in België. Michel danste mee in het Dag van de Dans-project Le sacre du Printemps (les ballets C de la B), Sur les traces de Dinozord van Faustin Linyekula, hij co-choreografeerde de herwerking van Giselle van Akram Khan in samenwerking met Kunst-Z in Antwerpen en geeft dansworkshops in onder meer De Grote Post.

Matchombe was te zien als Work In Progress tijdens WIPCOOP 2019 in Campo Gent.

Facebook | Instagram

Credits

Concept en spel: Michel Kiyombo | muziek: Youness Unik | coach: Tijen Lawton - Greet Vissers | vertalingen: Greet Vissers, Somalia Williamson | met de steun van kunstZ, Cie MAR GOMEZ, De Grote Post, Les Studios Kabako, Danspunt, Alliance Française de Kisangani en Mestizo Arts Platform/WIPCOOP