Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Programma
Roxette Chikua PARADIS
Archief

Cultuurshocks zijn geldig voor deze voorstellingen.

A-kaarten met kansentarief zijn geldig voor deze voorstellingen.

Timings zijn steeds onder voorbehoud.

Deze voorstelling wordt helaas geannuleerd wegens ziekte van Roxette Chikua. Ticketkopers worden persoonlijk op de hoogte gebracht en moeten zelf geen actie ondernemen.

Roxette Chikua

Roxette Chikua geeft met PARADIS een stem aan de jonge, zwarte vrouw, de vluchteling, het kind dat acht jaar een nomadisch bestaan heeft geleefd in de Brusselse straten zonder identiteit. Het enige wat ze heeft is een droom en zichzelf.

PARADIS Le monde blanc/modification

“Wij, Homosapiens ageren niet zonder onze omgeving. In deze beweging neemt mimetisme een belangrijke rol. Elke hoek van de natuur vult een gat om een soort cultuur te creëren. Van dieren naar planten, van talen tot de gerechten nemen we “iets” over en dan veranderen we het naar een andere “iets”. Zo geven we een betekenis aan wat zogezegd van “ons” is. Uiteindelijk wat van ons is, is iets dat we erven van anderen; om door te geven naar anderen. In dit opzicht zijn we meer “de anderen”. Waar de vraag wie ben ik?; krijgt een belangrijke laag dat vaak identiteit te vinden is elders dan ons zelf. Als we leven in iemand anders paradijs waar is dan mijn paradijs?”

PARADIS le monde blanc/modification is een installatie-performance in een afro-futuristische sfeer over de zoektocht van een jonge vrouw naar haar identiteit. In deze zoektocht balanceert Chikua tussen verschillende culturen, die van haar herkomst en de samenleving waarin ze leeft. Ze vertrekt vanuit haar eigen verhaal en staat voor de keuze: volgt ze als een schaap het opgelegde pad dat is uitgetekend voor mensen met haar achtergrond? Of gaat ze de strijd aan om zich te differentiëren van de stereotypes? In PARADIS le monde blanc/modification kiest Roxette om regisseur te worden van haar eigen leven en haar eigen Paradijs te creëren.

Credits

Concept, tekst & spel: Roxette Chikua
Installatie & scenografie: Stan Wannet
Kostuum: Seraphine Boyeleba Balehen
Coaching: Mutwashi Jonathan Kanda
Photo directing & photo concept: Sven Truyen
Fotograaf: Frédéric Remouchamps
Fotograaf scèneofoto's: Malkia Mutiri
Dramaturgie: Kopano Maroga & Leila Anderson
Artistieke coaching: Mesut Arslan

Co-productie: ​VIERNULVIER & De Singel
Producent: AnAku
Met de steun van: KunstZ, Government, Platform 0090, Vlaams Gemeenschap, Stad Antwerpen en FAMEUS
Met dank aan: Mestizo Arts Platform, Moya Michael, Elsemieke Scholte, detheatermaker


Reeds afgelopen
  • zaterdag 28 januari 2023 - 20:30 - 22:00