Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Programma
Sartre & de Beauvoir Stefaan Van Brabandt, Frank Focketyn & Sien Eggers
Wachtlijst

€ 27

Basisprijs

€ 24

-26 jaar

€ 24

Studenten

De Grote
Facebook event
Tijdschema

19:00 Deuren
19:30 Inleiding door Stefaan van Brabandt
20:15 Sartre & de Beauvoir
21:55 Verwacht einde

A-kaarten met kansentarief zijn geldig voor deze voorstellingen.

Sartre & de Beauvoir

Hoe adembenemend de afmetingen van de wereld om ons heen ook zijn, en hoe dicht de duisternis van onze onwetendheid ook is, desondanks zijn wij vrij, nu en absoluut. - Simone de Beauvoir

Na Socrates, Marx en Spinoza komt filosoof & theatermaker Stefaan van Brabandt met het vierde luik in zijn theaterreeks rond grote filosofen. Geen monoloog, maar een dialoog deze keer. En wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie. Frank Focketyn & Sien Eggers spelen Jean-Paul Sartre & Simone de Beauvoir.

Simone de Beauvoir geldt als de belangrijkste schrijfster, filosofe en feministe van de moderne tijd. Haar klassieker De Tweede Sekse geldt als de bijbel van het feminisme en veranderde voorgoed het denken over de rol van de vrouw in een door mannen gedomineerde wereld.

Jean-Paul Sartre wordt beschouwd als de vader van het existentialisme. In zijn romans, toneelstukken en filosofische werken staat steeds de mens centraal die veroordeeld is tot vrijheid. In een wereld zonder God moet hij volgens Sartre trouw blijven aan zijn essentie als mens en de verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan om zelf zin en betekenis te scheppen.

In Café de Flore aan de Boulevard Saint-Germain-des-Prés in Parijs speelde hun intellectuele leven zich af, omringd door schrijvers, kunstenaars en filosofen als Albert Camus, Giacometti, Picasso…

Jean-Paul & Simonne waren publieke intellectuelen en iconische rolmodellen die het sociale, politieke en filosofische denken van een hele generatie bepaald hebben. Het existentialisme zoals het door hen werd belichaamd en uitgedragen was niet minder dan een heuse hype in Europa in het midden van de 20ste eeuw.

Welke betekenis heeft hun filosofie vandaag nog? Is de feministische strijd waar de Beauvoir voor ijverde nog steeds actueel? En wat bedoelt ze met haar moraal van de dubbelzinnigheid?  Wat betekent het om authentiek mens te zijn? Waarom zijn we "gedoemd tot vrijheid"? En waarom zijn "de anderen" volgens Sartre "de hel"?

In Sartre & de Beauvoir kijken dé cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. Èn op hun turbulente liefdesrelatie.

Met inleiding door regisseur Stefaan Van Brabandt om 19:30 in de tribune aan De Grote. Plaatsen zijn beperkt.

"Frank Focketyn en Sien Eggers vertellen en spelen het verhaal van hun personages wondermooi. Ze sturen hen met grote rust richting de prikkelende en soms ongemakkelijke grenzen van de filosofie die zij tot leidraad van hun levens maakten."
— De Theaterkrant

"Sartre & de Beauvoir is zó meeslepend uitgevoerd dat je bijna hallucinerend de zaal uit loopt (...) Een geraffineerde mix van biografische wetenswaardigheden en toegankelijk filosoferen over relaties, seks, politiek en maatschappij. Sien Eggers en Frank Focketyn leveren een formidabele prestatie."
— De Volkskrant (★★★★★)

"Theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt vertimmert het werk én de levenslange liefdesrelatie tussen de filosofen Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir tot een geestige dialoog die het equivalent is van een zonsondergang: intrigerend, entertainend en minzaam."
Focus Knack (★★★★)

Website | Facebook

 

Credits

Concept, tekst & regie: Stefaan van Brabandt
Spel: Sien Eggers & Frank Focketyn
Dramaturgie: Wannes Gyselinck

Productie: De Verwondering
Coproductie: Het Zuidelijk Toneel en Arenberg
F
oto’s: De Verwondering


Wanneer?