Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Programma
Tenawa Iraqi Fear - The Burial of the Sardine
Archief
Facebook event
Tijdschema

19:00 Deuren
20:30 Iraqi Fear - The Burial of the Sardine
21:30 Verwacht einde

A-kaarten met kansentarief zijn geldig voor deze voorstellingen.

Timings zijn steeds onder voorbehoud.

Iraqi Fear

The Burial of the Sardine

De ‘Dafan’ of dodenwasser voert in Irak een Islamitisch ritueel uit met de overledenen: met fris water wast hij de lichamen die daarbij op een betonnen voetstuk liggen, volgens de traditie van de gemeenschap. Daarna sluit hij de lichaamsopeningen met zuiver katoen en wikkelt het lichaam in wit doek alvorens het in de kist wordt geplaatst en begraven wordt door de familie.

Gedurende het hele ritueel leest de Dafan luidop verzen en smeekbedes uit de Koran.

Hoewel de Dafan wordt beschouwd als een ongeluksbrenger of zelfs een verschoppeling die in sommige gemeenschappen gemeden wordt als huwelijkskandidaat voor hun dochters, blijft dit onmisbare beroep vaak van generatie op generatie binnen de familie waarbij kinderen van hun eigen ouders de knepen van het vak leren.

De Dafan is een van de belangrijkste getuigen van de dood en van de omstandigheden, het geweld of de misdaden die daartoe kunnen geleid hebben.

Deze voorstelling vertelt het verhaal van een Dafan die decennia lang getuige was van de oorlogen en het politieke geweld dat Irak tot zijn huidige vorm heeft gebracht.

Alles start met de gruwelen van het grensconflict tussen Iran en Irak in de jaren ’80.  Sommige lichamen die de Dafan onder ogen kreeg waren ongeschonden en leken zelfs nog te leven, andere waren besmeurd met bloed en slijm.

In 1991 kreeg Irak internationale sancties opgelegd omwille van epidemieën en uitdroging. Immuniteitsproblemen, diarree, misvormingen, kankers allerhande, veroorzaakt door de bommen die door de internationale alliantie werden gedropt over het hele land, hadden een directe impact op de rituelen van de Dafan. Vele lichamen die aan hem werden toevertrouwd waren beenderen met stukken losse huid.

In 2003 was de dodenwasser getuige van de invasie door de VS, waarna rebellie, sektarisch geweld, georganiseerde misdaad, verspreiding van 39 epidemieën zoals cholera, poliomyelitis en hepatitis volgden. Naast moorden op basis van identiteit werd er gemoord zonder enige aanleiding: om een auto te stelen; om een gsm extra te hebben… Mensen werden gekidnapt en verkracht. De terreur was alom tegenwoordig en de Dafan waste en begroef de pijnlijke verhalen samen met de doden. Hij begroef verbrande kinderen, vrouwen met opengereten ingewanden, mannen met doorboorde hoofden. Hij  waste en begroef enkel een hoofd dat was overgebleven van een lichaam, of slechts een hand of een romp. Hij was getuige van sektarisch geweld door milities wanneer hij lichamen, verbrijzeld door stenen omwille van vermeende homoseksualiteit, waste en begroef.

Facebook

Credits

​Zakelijk leider: Meryem Kiliç
Artistiek leider: Yousif Abbas
Concept: Yousif Abbas
Spelers: Meryem Kiliç, Mostafa Benkerroum, Ingrid Stals, Yousif Abbas, Hamid Muhammad
Scenografie: Hussein Shabbeeb
Techniek: Wouter Dupon
Coaching: Duraid Abbas Ghaieb
Dramaturg: Mostafa Benkerroum
Muziek: Cantis Lux


Reeds afgelopen
  • woensdag 19 januari 2022 - 20:30 - 21:30