Stad Antwerpen

IDAHOT: De mening van Olivia Jadesola Foresythe

Op IDAHOT, International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia, deelt Olivia Jadesola Foresythe (organisator Black Queer Fest & communications manager Sociaal Fonds Podiumkunsten) haar mening. Over wat er beter kan. Over waarom een dag als IDAHOT nodig is. En over waar we naartoe moeten.

IDAHOT is een belangrijke dag omdat homofobie en transfobie nog steeds hardnekkig voorkomen in onze samenleving en mensen nog steeds in gevaar leven. Dat dit jaarlijks een dag extra in de kijker wordt gezet, zorgt er hopelijk mee voor dat we als samenleving beseffen dat deze fobieën bestreden moeten worden. Zodat iedereen gewoon zichzelf mag zijn en het leven kan leiden op hun eigen manier.

Ook in de live sector is er nog wat werk aan de winkel. Vaak zie ik charters gepubliceerd worden met boodschappen als "hier is nultolerantie voor homofobie & transfobie", maar hoor ik ook de meest schrijnende comments en zie ik de meest afkeurende blikken.

Zo zie je maar dat woorden dikwijls niet veel betekenen: "virtue signalling, but make it organizational", zo ervaar ik het. Als je effectief naar de geest van het woord wilt leven, dan moeten diezelfde waarden en normen ook door je team gedragen worden. En dit proces in gang zetten is nu eenmaal de verantwoordelijkheid van de mensen van hogerop.

Als je effectief naar de geest van het woord wilt leven, dan moeten diezelfde waarden en normen ook door je team gedragen worden

— Olivia Jadesola Foresythe

Ik zou het super nice vinden om de zwarte queer gemeenschap ook on the big stages te zien. Nu werken wij vooral op basis van community support en hier en daar partnerschappen, maar ik denk dat er ook een voldoende zichtbare en duurzame plek mag zijn voor black en quee individuals in het publieke LGBTQIA+ landschap. More equity, more opportunities and more visibility!

Olivia Jadesola Foresythe