Stad Antwerpen

Op Internationale Vrouwendag 2024 zitten we samen met Jesica Avalos Contreras, Horecamanager en Coördinator Zaalhuur van Arenberg. Over waarom er in de eerste plaats misschien geen Internationale Vrouwendag had hoeven zijn, de kracht van het vrouw-zijn en waarom vandaag een reflectiemoment voor mannen is.

"Internationale Vrouwendag voelt voor mij bitter sweet. Ik vind het goed dat de strijd voor vrouwenrechten in de spotlight wordt gezet. Maar er is wel een reden waarom dat moet gebeuren. In een ideale wereld zou er gendergelijkheid zijn en zo'n dag niet nodig zijn.

Internationale Vrouwendag is voor mij een dag om je stem te laten horen. Om te blijven vechten voor dezelfde rechten, een gelijk loon, veiligheid... Het is geen dag om 'vrouwen in de watten te leggen'. Zo'n uitspraken vind ik vreselijk."

Vandaag draait dus vooral om een heel nodige strijd?

JESICA — Zeker en vast! Vrouwenrechten zijn essentieel en noodzakelijk. Eigenlijk is het ongelooflijk dat we daar nog steeds voor moeten strijden. Er zou geen onderscheid mogen zijn.

Dat anno 2024 topics zoals femicide nog steeds razend actueel zijn, zou niet mogen. Denk maar aan Palestina, Congo, Soedan... Ook in Mexico, mijn thuisland, worden nog elke dag vrouwen vermoord zonder gevolgen. Dat betekent dat er nog steeds plekken in de wereld zijn waar het leven van een vrouw niets waard is. Dat is knettergek.

Internationale Vrouwendag moet een dag zijn voor mannen om te reflecteren.

— Jesica Avalos Contreras

En als we even heel binair spreken: vandaag is ook een moment voor mannen om even extra na te denken. Je bewust te zijn van je mannelijke privileges. Er is niets mis met privileges, je hebt er ook niet zelf om gevraagd. Maar je moet je er wel bewust van zijn. Vraag je af hoe je op een verantwoordelijke manier met je mannelijke privileges kan omgaan. Erken dat het voor vrouwen nog altijd niet makkelijk is en vraag je af hoe je kan helpen. Internationale Vrouwendag moet een dag zijn voor mannen om te reflecteren.

Waar moeten we vandaag extra bij stilstaan?

JESICA — Bij alle vrouwen die vastzitten in gruwelijke omstandigheden. De vrouwen die elke dag wakker worden en - ondanks de vreselijke situatie waarin ze zitten - toch beslissen om te blijven vechten, te blijven leven en te blijven zorgen voor hun kinderen.

Neem de vrouwen in Palestina. Ik zag een journalist vragen naar hun mentale welzijn. Hun antwoord? Dat het daar al lang niet meer om gaat. "Wij willen blijven leven". Die moed om dat te doen vind ik fantastisch.

Ik ben dan ook super dankbaar dat ik in het Westen leef. Ik vraag me oprecht af of wij diezelfde moed zouden hebben. Dankbaar zijn voor mijn leuke job, fijne collega's, het dak boven mijn hoofd en eten op mijn bord is het absolute minimum wat ik kan doen voor vrouwen in kwetsbare situaties. Hun kracht om te te blijven vechten geeft mij heel veel moed en maakt me heel erg bewust van hoe goed wij het hier hebben.

Vrouw-zijn is krachtig zijn.

JESICA — Vrouw-zijn is een superkracht! Het feit dat we al zo ver zijn gekomen, dat we nog steeds heel veel ongelijkheid meemaken en er toch nog steeds staan, dat is krachtig.

De geschiedenis herhaalt zicht. Je ziet cycli van het strijden voor, verwerven en weer een stukje kwijtspelen van vrouwenrechten. Dat wij als vrouwen de moed vinden om elke keer weer die strijd aan te gaan, is heel erg sterk.

Mannen zijn niet minderwaardig, he. Maar het is als auto's. Wij zijn een ander model dat nu eenmaal meer kan.

— Jesica Avalos Contreras

Tegelijk kunnen vrouwen ook alles zijn wat ze willen. Sterk, gevoelig, heel vrouwelijk, heel mannelijk... Uiteindelijk kan iedereen dat, maar een vrouw nog net iets meer.

Ook dat wij leven in ons lichaam kunnen dragen en een kind kunnen baren, is enorm krachtig. Net zoals de keuze om dat al dan niet te doen. Dat vind ik geweldig.

Mannen zijn niet minderwaardig, he. Maar het is als auto's. (lacht)
Wij zijn een ander model dat nu eenmaal meer kan. Als je gelovig zou zijn en effectief zou geloven dat de vrouw uit de man is ontstaan, betekent dat maar één ding: wij zijn het nieuwere model.

Vrouwen zijn een absolute upgrade!

Jesica Avalos Contreras © Mieke Verbijlen