Stad Antwerpen

SARAB

Palestinian Circus School

We werden gedwongen,

We hadden geen andere optie.

Meegesleurd naar een onzeker einde…

‘SARAB’ (vrij vertaald als ‘luchtspiegeling’) zou oorspronkelijk een voorstelling over Palestijnse vluchtelingen worden. Toen echter in 2017 andere conflicten in het Midden-Oosten op gang kwamen, waaronder de crisis rond de Syrische en Afghaanse vluchtelingen, besloot de artistieke ploeg van de Palestijnse Circusschool het breder aan te pakken. ‘SARAB’ werd een voorstelling over de moeilijkheden die alle vluchtelingen van over de hele wereld ondervinden tijdens hun vlucht naar een veilige, betere plaats.

‘SARAB’ vertelt het verhaal van de mens achter de vluchteling. Ook vandaag, in tijden waarin over vluchtelingen bijna uitsluitend in termen van cijfers wordt gesproken, is ‘SARAB’ meer dan ooit actueel en nodig.

De vijf Palestijnse performers gebruiken hun jongleer-, klim- en acrobatische kunsten om op scène hun eigen geschiedenis te vertellen. Aan de hand van circustheater reflecteren ze over die geschiedenis, over hoe die zich vandaag de dag herhaalt voor miljoenen andere mensen en staan ze stil bij de blijvende betekenis van hun lot.

De oorspronkelijke versie van ‘SARAB’, in een regie van de Britse circusregisseur Paul Evans, toerde in 2018 in vele Europese landen en beperkt ook in België. Nu komt de Palestijnse Circusschool terug met een geactualiseerde versie onder leiding van Mohammad Abu Taleb.

Over de Palestijnse Circusschool

De Palestijnse Circusschool werd in 2006 opgericht door de Belgische Jessika Devlieghere en haar Palestijnse compagnon Shadi Zmorrod. De school wil krachtige, creatieve individuen vormen door een op waarden gebaseerde opleiding. Het biedt Palestijnse jongeren een stem om zich -via circus- uit te spreken over hun dagelijks leven, hun strijd voor vrijheid en hun immense verlangen naar een waardig leven. Jaarlijks bereikt de school zo’n 500 à 1.000 kinderen en jongeren via wekelijkse circusklassen, workshops, zomerkampen en festivals op verschillende plaatsen in Palestina.

De school begon in 2006 in een context zonder een al te sterke circustraditie. De herneming van deze voorstelling toont aan dat de circusschool een heel parcours heeft afgelegd. Van een plaatselijk initiatief in Birzeit groeide ze uit tot een draaischijf van samenwerking en uitwisseling met andere circusscholen, artiesten en regisseurs van over de hele wereld. De circusschool brengt de wereld binnen in Palestina en creëert gelegenheden voor Palestijnse jongeren om de wereld buiten Palestina te ontdekken.

Website | YouTube