Stad Antwerpen

Black History Month

Maart is Black History Month (BHM) in België. We vieren de oneindige veerkracht van de zwarte gemeenschap en schijnen een licht op de duistere delen die verborgen of vergeten werden. Verhalen worden herverteld in de vorm van performances, expo’s, debatten, lezingen en meer. Meer dan ooit ligt de nadruk op documenteren en archiveren met als doel zwarte cultuur zijn rechtmatige plek in het culturele landschap te verzekeren. De uiteindelijke drijfveer is het belang aan te tonen van de conservatie en bevordering van culturele diversiteit en het recht op cultuur voor iedereen in onze samenleving.

The Power of Assembly

Doorheen de geschiedenis kwamen zwarte mensen in België eenstemmig samen om vastgeroeste ideeën in vraag te stellen. Nieuwe manieren van zijn en denken werden onderzocht en in de praktijk gebracht. De covid pandemie en de protesten tegen institutioneel racisme wakkerden opnieuw het verlangen naar samenhorigheid aan. Wanneer grote groepen mensen spontaan bij elkaar komen ontstaat hoop voor de toekomst. Kennis en engagement vloeien samen om politieke vooruitgang af te dwingen. Samen komen is een krachtig wapen om aan te tonen dat zwarte mensen bestaan en dat er ook voor hen ruimte gemaakt moet worden.

Diezelfde kracht zit ook in de kleinere momenten. Wanneer ze samen bidden, spelen of handel drijven, maar ook wanneer ze rouwen en voor elkaar zorgen. Deze maand staat in teken van het documenteren van deze grote én kleine momenten.

Ontdek het programma van de zesde editie van BHM hier!