Stad Antwerpen

Crossing Border

Internationaal Literatuur Festival

Crossing Border

Literatuurfestival Crossing Border keert terug naar De Studio met internationale schrijvers én muziek. Crossing Border, da's vooral schrijvers uit alle hoeken van de wereld en broeierige bands. Jong talent naast gevestigde namen. Het programma bestaat uit een fijne selectie van schrijvers en artiesten die optreden op de Nederlandse editie van Crossing Border, die in dezelfde week plaatsvindt.

Verwacht je voor deze editie aan niets minder dan straffe interview, prikkelende performances en muziek die je niet gevoelloos laat. Mét een mooie line-up.

Michel Faber

Performance | Michel Faber is een veelgeprezen en veelzijdige schrijver uit Nederland. Met zijn unieke en meeslepende schrijfstijl weet hij de lezers keer op keer te betoveren. Zijn werk varieert van literaire romans tot sciencefiction en horror, waardoor hij een breed lezerspubliek aanspreekt. Faber staat bekend om zijn diepgaande en intrigerende verhalen, waarin hij complexe thema's aansnijdt met een treffende emotionaliteit. Of je nu een liefhebber van realistische fictie bent of graag in de wereld van het bovennatuurlijke duikt, Michel Faber weet je te betoveren met zijn verhalen.

Connie Palmen

Interview | Connie Palmen is een bekende Nederlandse schrijfster; bekend om haar romans, essays en toneelstukken. In haar nieuwste boek, 'Voornamelijk vrouwen', schrijft ze over de invloed van vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Patricia Highsmith en Jane Bowles. Vrouwen die allemaal de toenmalige grenzen van moraliteit en gender overschreden. Wat kunnen we van hen leren over ons eigen leven? En over de rol van vrouwen in de huidige samenleving? En wat is hun invloed op Palmens zelfbeeld en loopbaan als schrijver? Interview door Jelle Van Riet.

Teju Cole

Interview | De Nigeriaans-Amerikaanse auteur Teju Cole zette zichzelf op de kaart als één van de meest uitzonderlijke en vindingrijke schrijvers van zijn generatie met Elke Dag Is voor de Dief en Open Stad, die onder andere zijn bekroond met de PEN/Hemingway Award en de Internationaler Literaturpreis. Nu is hij terug met zijn nieuwe roman Trilling: Een indrukwekkend en intiem boek dat verkent hoe een betekenisvol leven eruit ziet in een gewelddadige wereld. Interview door Omar Ba.

Use Knife

Concert | Use Knife is een nieuw muziekaal trio waarin de electroachtergrond van Belgisch duo Stef Heeren en Kwinten Mordijck samenkomt met de traditionele Arabische klanken van Belgisch-Irakese muzikant Saif Al-Qaissy. Use Knife heeft met Radwan Ghazi Moumneh (Jerusalem in my Heart, Hotel2Tango) samengewerkt aan de productie van hun debuutalbum, The Shedding of Skin, dat in 2022 verscheen.

Deepti Kapoor

Interview | Deepti Kapoor maakte in 2015 diepe indruk met haar debuutroman A Bad Character. Nu is ze terug met een nieuwe hit: Tijd van Zonde. Het boek, een New York Times bestseller, ontvouwt zich als een detectiveroman. Een Mercedes rijdt vijf mensen dood in New Delhi. Achter het stuur zit een bediende van de eigenaar, volledig in shock, die de vreemde gebeurtenissen die tot deze vreselijke gebeurtenis hebben geleid niet kan verklaren. 'Tijd van Zonde', half misdaadthriller en half familiesaga, brengt de lezer mee van stoffige plaatsjes in Uttar Pradesh naar het stadsleven in New Delhi. Het is een bedwelmende roman vol gangsters en geliefden, valse vrienden, verboden relaties en de consequenties van corruptie. Interview door Melissa Giardina.

Tahir Hamut Izgil

Interview | Tahir Hamut Izgil is een Oeigoerse dichter. Zijn volk is een etnische minderheid die momenteel op grote schaal wordt vervolgd in China. Hij groeide op in Xinjiang, studeerde in Beijing en werkte als filmregisseur in de Oeigoerse regio alvorens in 2017 naar de Verenigde Staten te vluchten.Zijn nieuwe boek Wachten op mijn Arrestatie in de Nacht is een aangrijpend verslag van de Oeigoerse genocide die wordt gepleegd door China. Izgil vertelt het verhaal van de politieke, sociale en culturele verwoesting van zijn thuisland en is een oproep aan de wereld om hun ogen te openen voor deze ramp die zich blijft ontwikkelen. Interview door Roderik Six.

Paulina Flores

Performance | De Chileense romanschrijfster Paulina Flores brak in 2015 internationaal door met haar korte verhalenbundel, 'Humiliation'. Hierop volgde haar eerste roman, Deception Island, die in 2021 in Chili verscheen en waarvan nu meerdere vertalingen worden uitgebracht. Daarin ontmoeten we Marcela, een vrouw tegen de dertig die met een gebroken hart Santiago verlaat en afreist naar de afgelegen stad Punta Arenas in Chili’s zuidelijkste provincie, Patagonië, waar haar vader woont. Bij aankomst ontdekt ze dat haar vader een onderduiker verbergt: een jonge Zuid-Koreaanse man die van een Chinese vissersboot is afgesprongen. Flores haalde inspiratie uit Zuid-Koreaanse films, waardoor een unieke, grimmige sfeer ontstaat die niet alleen de harten van de personages blootlegt aan de lezer, maar ook de bredere sociale-, politieke- en omgevingscontext van hun levens.

Adania Shibli

Interview | Palestijnse auteur Adania Shibli heeft drie romans geschreven waarvan de laatste, Een Klein Detail, in 2021 werd genomineerd voor de International Booker Prize. Dit boek speelt zich af kort na de massale verdrijving van Palestijnen uit Palestina in 1948 en verkent de verkrachting van een jonge Palestijnse vrouw door Israëlische soldaten.Shibli reist heen en weer tussen Berlijn en Jerusalem, waar ze naast romans ook toneelstukken, korte verhalen en verhalende essays schrijft. Ze is twee keer bekroond met de Young Writer’s Award van de A. M. Qattan Foundation. Interview door Virginie Platteau.

Pilar Quintana

Interview | De Colombiaanse Pilar Quintana wordt één van de meest veelbelovende auteurs in Latijns-Amerika genoemd.Haar internationale doorbraak kwam na de uitgave van haar roman 'Het Teefje' in 2017, die in 2020 finalist was voor de National Book Award en in 2021 bekroond werd met de PEN Translates Award. Nu is ze terug met 'De Afgronden'. Het boek verkent de innerlijke wereld van een kind dat moeite heeft om de tragedie die haar familie achtervolgt volledig te begrijpen. Interview door Melissa Giardina.

Zero Years Kid

Concert | Zero Years Kid is het alter ego van Joachim Badenhorst, één van de boeiendste en meest avontuurlijke Belgische muzikanten van de voorbije twee decennia. Badenhorst heeft een achtergrond in jazz en klassieke muziek, waarmee hij wereldwijd bekend is geworden. Maar wat gebeurt er als hij z’n verbeelding vrij spel geeft? Dat werd Zero Years Kid. Samen met Jan de VroedeLennart Heyndels en Erik Heestermans brengt hij een kleurrijk amalgaam van hiphop, pop, dance, elektronica, r&b en jazz, met speelse, poëtische Nederlandstalige teksten.

Anthony Passeron

Interview | 'De Slapende Kinderen' is het debuutroman van Anthony Passeron en werd in 2022 bekroond met de prestigieuze Franse debutantenprijs Le Prix Première Plume. In deze roman combineert Passeron zijn eigen achtergrond en sociologisch onderzoek om het leven van zijn oom Désiré te verkennen die zijn ouderlijk huis verliet om te reizen en studeren, maar al snel verslaafd raakte aan heroïne en AIDS opliep begin jaren '80. Het boek toont de angst, verwarring en eenzaamheid van zijn familie terwijl ze worstelen om deze nieuwe ziekte te begrijpen, en wisselt dit af met het werk van Franse virologen die zich in een race tegen de klok bevinden om de epidemie te stoppen. Het onderzoek van deze virologen zou de basis worden voor de ontwikkeling van HIV-tests en antiretrovirale therapie, waarvoor ze in 2008 de Nobelprijs voor Geneeskunde ontvingen. Interview door Dirk Leyman.

Femke van Grootel

Femke van Grootel is een Antwerpse dichter en staat dagelijks voor het moeilijkste publiek ter wereld: een bende tieners in een klaslokaal. Als dichter zou ze graag gecoacht worden door Joke Helsen en Wim Van Leeuwen "Of nee wacht, ik bedoel het omgekeerde."

Astrid Haerens

Spoken word | Astrid Haerens debuteerde in 2017 met de roman Stadspanters bij uitgeverij Polis. Voorjaar 2022 verscheen haar poëziedebuut 'Oerhert'. Hierin onderzoekt Haerens de effecten van onderdrukkende systemen en grensoverschrijdend gedrag op een vrouwenlichaam. 'Oerhert' won de Poëziedebuutprijs 2023 en werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de C. Buddingh’-prijs.

Shoplifter

DJ set | Shoplifter reist door de wereld van de UK electronic music. Ze brengt een eclectische mix van UK bass, UK garage en jungle.

Dj End

DJ set | Dj End speelt experimentele technosets. Verwacht rauwe, emotionele muziek en 'sorry tracks'. 

Info

Crossing Border is een collab tussen Arenberg, Trix en De Studio met de steun van Antwerpen Boekenstad.

De timetable van deze editie ontdek je hier.