Stad Antwerpen
Première

Documentaire Grensverleggend & Benefiet Iftar

Verbindend event rond impact migratie

De aangrijpende documentaire ‘Grensverleggend’ focust op het leven van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen die hun weg zoeken in België met behulp van het lokale opvanginitiatief, Taalfabet. We zien hun verhalen, van het leven in een opvangcentrum tot de uitdagingen waarmee de jongeren geconfronteerd worden, maar we krijgen ook door hun ogen een andere blik op onze eigen maatschappij. 

Voor de vertoning houden we, in samenwerking met De Syrische Vrijwilligers, een IFTAR bij zonsondergang, waarbij alle opbrengsten gaan naar humanitaire hulp in het Midden-Oosten. Na de vertoning kan je deelnemen aan een boeiend panelgesprek. Ervaringsdeskundigen en experts gaan dan dieper in op de materie die in de documentaire aan bod komt en de uitdagingen waar zowel het beleid als de jonge nieuwkomers zelf voor staan. Laat je inspireren door hun verhalen en laten we samen stilstaan bij de kracht van begrip, empathie en verbinding.

IFTAR door Catering Achoucha

Achoucha Haddouch staat al jaren bekend om haar betrouwbaarheid en kwaliteit in de cateringwereld. Met een hart voor koken en een passie voor de Marokkaanse, Italiaanse en Franse keuken, biedt Achoucha meer dan 20 jaar ervaring in het creëren van onvergetelijke culinaire ervaringen. 

Gehost door Scum Studios

De presentatie van de avond is in handen van Heleen Steenssens en Mohamed El Kasmi, twee toegewijde medewerkers van Scum Studios. Deze organisatie heeft zich ontpopt als de drijvende kracht achter culturele vernieuwing en maatschappelijke betrokkenheid in de stad, denk aan Scum By Night, Week of the Scum en Impact. Scum Studios biedt een dynamisch podium aan (kwetsbare) jongeren en ondersteunt en begeleidt hen, zodat ze hun kansen kunnen tonen op een professioneel niveau.

Artiesten

Mohammed is een negentienjarige Somalische jongen. Hij verbleef een jaar in het Taalfabet waarin hij zich vooral focuste op het verhogen van zijn niveau Nederlands. Hij start in februari met de opleiding jeugd- en gehandicaptenzorg in het volwassenenonderwijs. In zijn vrije tijd kan je hem bij zijn zus, vrienden of achter het fornuis vinden. Als populaire figuur in de Somalische gemeenschap verzorgt hij vaak de zang op trouwfeesten.

Slam poetry: to be announced

Taalfabet

Taalfabet is een lokaal opvanginitiatief waarbij de jongeren begeleidt en ondersteunt worden om hun toekomstdromen waar te maken. De begeleiding bevindt zich op alle mogelijke levensdomeinen vandaar ook de naam, begeleiding van taal tot bed. Momenteel bieden ze onderdak aan 13 jongeren die uit alle uithoeken van de wereld komen en dat van de leeftijd van 15 jaar tot maximum 18 jaar. Het LOI is in samenwerking met Fedasil en het lokale OCMW.

Gasten panelgesprek

Pascal Debruyne is onderzoeker en docent aan de Odisee Hogeschool “asiel en migratie”, sociaal(schaduw)werk en superdiversiteit, dokter in de politieke en sociale wetenschappen, expert in asiel en migratie, auteur van onder andere “Gezinshereniging onder druk”, auteur van verschillende artikels op Sociaal.net, moraalfilosoof, opiniemaker en voorzitter van Uit De Marge en trekker van vele andere projecten

Andere gasten: TBA

Met de steun van

Scum Studios, Taalfabet