Stad Antwerpen

Stephan Vanfleteren

Boekvoorstelling: Atelier

Stephan Vanfleteren presenteert exclusief zijn nieuwste boek ‘Atelier’.

Het gelaat van een oude visser. De hand van Nick Cave. Zijn eigen opgroeiende kinderen. Stephan Vanfleteren, ‘s lands meest geprezen fotograaf, bracht ze voor zijn nieuwste boek 'Atelier' in zijn studio in beeld. Op 2 december zal hij zijn werk, op uitnodiging van De Morgen en boekhandel Stad Leest, exclusief voorstellen in Arenberg.

“Licht is het begin van alles. Al meer dan twaalf jaar zie ik dat fenomeen in mijn atelier binnenvallen. Een wonder waar ik nooit op uitgekeken geraak.” Met die boodschap kadert Stephan Vanfleteren zijn boek 'Atelier', dat begin november verschijnt. Zo fotografeerde hij de afgelopen twaalf jaar zeer intens in zijn studio thuis. Daarbij zijn grijze theaterdoeken een altijd terugkerende achtergrond. “Zowel in daglicht als met kunstlicht gaat Vanfleteren op zoek naar schoonheid en betekenis”, klinkt het. “Hij sluit aan bij de traditie van oude en hedendaagse meesters, maar blijft trouw aan zijn karakteristieke stijl. Met zijn vakmanschap en kunstenaarshart maakt hij ons tot getuige én tot medeplichtige van een delict met invallend licht.”

Op 2 december zal Vanfleteren het verhaal van zijn werk en carrière, op uitnodiging van de onafhankelijke Antwerpse boekhandel Stad Leest en De Morgen, in de Arenberg brengen. Hij zal er beelden uit het boek tonen en in gesprek gaan met theatermaker, schrijver en gerenommeerd interviewer Wilfried de Jong, die verschillende televisieprogramma’s ('Brommer op zee', 'Zomergasten') presenteerde. Loverman, het alter ego van singer-songwriter James de Graef én protegé van Tamino, treedt met zijn diepe stem en poëtische teksten op als muzikale gast. Master of ceremonies Jaouad Alloul zal de avond van begin tot einde begeleiden.

Sinds eind oktober 2022 werkt De Morgen samen met Stad Leest. Zo vonden al verschillende events in de boekhandel plaats én organiseren we grote evenementen, zoals uitverkochte avonden in de Bourlaschouwburg, Amuz en Koningin Elisabethzaal met psychiater Dirk De Wachter, violist Warren Ellis en auteur Ilja Leonard Pfeijffer.

Credits

  • Auteur: Stephan Vanfleteren
  • Interviewer: Wilfried de Jong
  • Muziek: James de Graef
  • Presentatie: Jaouad Alloul
  • Productie: Stad Leest, De Morgen

Met dank aan

Hannibal Books