Stad Antwerpen

Ensor est un fou

Het TheaterFestival

Wie is die man? Ensor zelf? Hij doolt door het theater en gaat op zoek naar zijn maker. Hij spreekt wartaal. Hij wil weten wie hij is. Is hij oude adel, vergane glorie, of gewoon niemand?

Het is het verhaal van een onstuimige kunstenaar die, door niemand begrepen, zijn eigen weg volgt, wars van alle toegevingen. Om te eindigen als baron, als trofee. Achter het masker zit een man die zichzelf niet begrijpt.

'Ensor est un fou' is geen vertelling, geen biografie, geen documentaire. Het is een kunstwerk. Oostendenaar Dries Vanhegen schrijft, vertaalt, hertaalt en speelt Ensor. Oostendenaar Serge Feys componeert de muziek die live wordt uitgevoerd door een band.

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Het Ensorjaar brengt een eerbetoon aan een uniek kunstenaar, de Belgische grootmeester-vernieuwer, gamechanger, inspirator en... complexe persoonlijkheid. Wie is de man achter de maskers? James Ensor heeft geschilderd, getekend, geëtst, jazeker, maar heeft ook geschreven, muziek gecomponeerd, theaterdecors en kostuums ontworpen. Hij is meer dan alleen maar ‘de schilder van maskers en skeletten’. Artiest pur sang. Een totaalkunstenaar.

Op scène staan naast Dries Vanhegen (spel en piano) en Serge Feys (keyboards en accordeon) ook:

Bert Huysentruyt (drum - Gorki, tv- en theaterwerk) en Roeland Vandemoortele (elektrische en akoestische gitaar en banjo - Too Tangled, Eva De Roovere).

Het TheaterFestival

In 2024 viert Het TheaterFestival de opening van het theaterseizoen weer vanuit Antwerpen! Van 5 tot 15 september brengt het festival de stad in beroering met een straffe juryselectie die je elf dagen kan bewonderen. 

Het bruisend hart en centrum van het festival bevindt zich in DE SINGEL, waar we op donderdag 5 september het startschot geven met de speeches van de State of the Union & Youth. De voorstellingen vinden plaats in verschillende zalen in de stad.

Benieuwd naar wat het festival nog meer in petto heeft? Vanaf begin juni vind je alle info op theaterfestival.be.

Tot september!

Credits

  • Afbeelding getrokken door: Hans Lenvain