Stad Antwerpen

Gij Zijt Het

Jozefien Mombaerts & Johan Heldenbergh

“Zou u meer liefhebben en meer lijden, of minder liefhebben en minder lijden? Dat is, denk ik, uiteindelijk de enige vraag”

In 'Gij Zijt Het' voeren twee mensen een filosofisch, politiek gesprek over liefhebben in wat wetenschappers ‘de eenzaamste eeuw’ noemen. Ze vragen zich luidop af of het ons niet afgeleerd wordt om liefdevol in verbinding te gaan met elkaar.

Eenzame mensen consumeren nu eenmaal meer en beter. Wat is het alternatief voor Tinder en 'Blind Getrouwd'? Tegelijk is de voorstelling een lichamelijke poging om, pijnlijk genereus, een onbewuste, passionele kwetsbaarheid te tonen.

'Gij Zijt Het' is een pleidooi voor de irrationele liefde, voor het grenzeloze liefhebben tegenover de efficiënte zoektocht naar de meest doeltreffende relatie. Worden we in ons liefhebben geleid door de maatschappij waarin we leven? Hoe cultureel bepaald is liefde? Moeten we opnieuw leren liefhebben?

Biografie

Jozefien Mombaerts probeert in haar werk de kwetsbaarheden van de mens bloot te leggen. Theater is voor haar een medium dat onderzoekt, bevraagt, troost, en verbindt. Haar debuutvoorstelling ‘Een Pleidooi voor Zelfmoord’, gemaakt en geproduceerd door de Kopergietery in Gent in samenwerking met De Grote Post in Oostende, werd een kwetsbare monoloog die het taboe rond zelfdoding aangaat en kreeg mooie reacties van pers en publiek. Met 'Gij Zijt Het' is Jozefien toe aan haar tweede professionele productie en vroeg ze haar liefdespartner Johan Heldenbergh (Massis the Musical, The Broken Circle Breakdown, MARX, ...) om naast haar op scène te staan en mee te werken aan het (tekst)materiaal. 

In de pers

"Ze zijn er zeker van: de wetenschappers van 'Blind getrouwd' hadden hen nooit aan elkaar gekoppeld. Het weerhoudt Jozefien Mombaerts en Johan Heldenbergh er niet van om al tien jaar intens van elkaar te houden. In hun eerste gezamenlijke voorstelling ‘Gij zijt het’ nemen ze de liefde onder de loep. 'Ik wil niet dat dit stuk het einde wordt van onze relatie, dacht ik. Maar het is bijna omgekeerd'." — Het Nieuwsblad

Credits

  • Concept: Jozefien Mombaerts
  • Tekst & spel: Jozefien Mombaerts, Johan Heldenbergh
  • Muziek: Joeri Cnaepelinckx
  • Licht & geluid: Diederick De Cock
  • Fotografie: Ilse Philips
  • Lichtontwerp: Gilles Polak
  • Scenefotografie: Maaike Buys
  • Techniek: Bert Toulet

Met de steun van

NTGent

Met dank aan

Theater Zuidpool, De Grote Post, De Auteurs, Yves Degryse, Barbara Raes, Bert & Carine, Karlo & Els, Tine