Stad Antwerpen
Thomas Dhanens
Succesherneming

Para

Bruno Vanden Broecke

Na de bejubelde theaterhit 'Missie' gingen auteur David Van Reybrouck, acteur en theatermaker Bruno Vanden Broecke en regisseur Raven Ruëll opnieuw samen aan de slag voor KVS-productie 'Para'.

In 'Missie' kwam de missionaris aan het woord, in opvolger 'Para' laat Van Reybrouck de militair de monoloog voeren. Daarvoor dook hij in een stukje vergeten vaderlandse geschiedenis: de grootschalige Belgische militaire interventie in Somalië in 1992-1993. Twee jaar lang doorploegde Van Reybrouck archieven en publicaties en interviewde hij paracommando's die deelnamen aan de missie - van officieren tot soldaten.

'Para' is een aanklacht noch lofzang, maar onderzoekt de complexe tragiek van internationale vredesoperaties. Het is een verhaal over idealisme en onvermogen, over nobele doelstellingen en smerige praktijken.

Bruno Vanden Broecke kreeg voor deze voorstelling op het Nederlandse Theaterfestival 2018 de Louis d'Or. De jury: "In 'Para' is Bruno Vanden Broecke een acteur die zijn personage wórdt. Schuchter en onhandig lijkt hij te starten en grijpt gaandeweg de toeschouwer genadeloos bij de kladden". In Frankrijk kreeg 'Para' ook nog de Prix de Coopérateurs van Théâtre de l'Union, in de categorie 'Beste voorstelling van 2018-2019'.

Credits

  • Spel: Bruno Vanden Broecke
  • Tekst: David Van Reybrouck
  • Regie: Raven Ruëll
  • Scenografie: Leo De Nijs
  • Scenefotografie: Thomas Dhanens