Stad Antwerpen
@sofieknijff
Avant-première

Schopenhauer

Stefaan Van Brabandt & Damiaan De Schrijver

“Het leven is een hachelijke zaak. Ik heb besloten er de rest van mijn leven over na te denken.”

Na het alom geprezen en meermaals bekroonde Sartre & De Beauvoir komt filosoof-schrijver-regisseur Stefaan van Brabandt met het langverwachte 5e deel van zijn succesvolle filosofen-theaterreeks: Schopenhauer, gespeeld door één van onze grootste acteurs: Damiaan De Schrijver (bekend van zijn talrijke rollen in theater en op tv in De Ronde, Recht op Recht, Terug naar Oosterdonk, Kijk eens op de doos, Spike, Met Man en Macht …).

Ons leven wordt volgens de vrolijke pessimist en lachende mensenhater Arthur Schopenhauer gekenmerkt door leed en verveling en is bijgevolg één grote vergissing. Niettemin is de filosofie van ‘de zwartgalligste filosoof aller tijden’ buitengewoon opbeurend, aanstekelijk en zelfs bevrijdend. Nietzsche -die Schopenhauer als zijn “leermeester en opvoeder” zag- prees hem om ‘de grote vrolijkheid’ en beschouwde deze vrolijkheid zelfs als één van zijn belangrijkste eigenschappen.

“Laten we er nu eens van uit gaan dat het leven de moeite waard is,” schreef Schopenhauer, "hoe moeten we het dan inrichten om er zoveel mogelijk geluk uit te halen?”.

In Schopenhauer kom je erachter waarom leven lijden is, en hoe je je volgens de ‘Boeddha van Frankfurt’ van dat lijden kan bevrijden.

Met Schopenhauer wil Stefaan van Brabandt van het tragikomische leven en het verlichtende denken van zijn lievelingsfilosoof, gespeeld door zijn lievelingsacteur Damiaan De Schrijver, wederom toegankelijk en sprankelend theater maken. Theater dat doet lachen, ontroert én aan het denken zet. 

Door de mix van eenvoud, humor en wijsheid worden de filosofen in zijn voorstellingen steeds mensen van vlees en bloed, die ons hun leven en filosofie vertellen in een even bevattelijke als sierlijke taal, vol rake zinnen, scherpe observaties en rijke, inspirerende filosofische inzichten.

De pers over

 • Sartre & De Beauvoir: "90 minuten verbaal vuurwerk" — De Morgen
 • Marx: “Het scherpste politieke theater dat ik in tijden heb gezien" — Filip Tielens op Klara
 • Socrates: "Nooit gedacht dat we aan de lippen van een filosoof zouden hangen die al 2500 jaar gestorven is" — Knack

Website

Credits

 • Spel: Damiaan De Schrijver
 • Concept: Stefaan van Brabandt
 • Tekst: Stefaan van Brabandt
 • Regie: Stefaan van Brabandt
 • Productie: De Verwondering, Het Zuidelijk Toneel
 • Beeld: Sofie Knijf
 • Spreiding: Jimmie Dimmick

Met de steun van

Arenberg, Literatuur Vlaanderen, Arenberg

Wanneer?

 1. Koop tickets
 2. Koop tickets