Stad Antwerpen
© Bart Grietens 2014
Succesherneming

Socrates

Bruno Vanden Broecke

"Een leven dat zichzelf niet onderzoekt, is het leven niet waard". Socrates, vader van de filosofie, leermeester van Plato, was de luis in de pels van de Atheense bevolking. Hij zette hen aan het denken door op ironische wijze kritische vragen te stellen bij al hun vanzelfsprekendheden. Wat hem niet in dank werd afgenomen. Op zijn 70 jaar werd hij aangeklaagd en veroordeeld tot de doodstraf met de gifbeker.

In de theatermonoloog 'SOCRATES' kijkt de meest legendarische filosoof uit de geschiedenis enkele uren voor zijn door terug op zijn leven en denken.

Stefaan Van Brabandt en Bruno Vanden Broecke scoorden een monsterhit met deze voorstelling.


In de pers

"Niet te missen", filosoof Johan Braeckman.

"In een regie van Stefaan Van Brabandt transformeert Bruno Vanden Broecke tot een vertederend eerlijke en twijfelende Socrates. Nooit gedacht dat we aan de lippen van een filosoof zouden hangen die al 2.500 jaar gestorven is...", Knack.

"De Socrates van Vanden Broecke is eerder voorzichtig en genuanceerd en daarmee des te overtuigender. Hij speelt warm, intelligent en met een subtiel gevoel voor humor. De redeneringen van Socrates zijn zó actueel en prikkelend dat je verlangt naar een wekelijkse aflevering", De Theaterkrant.

"Boeiend aan deze voorstelling is de spanning tussen haar ontvoogdende missie en de leer die ze ontvouwt. (...) Het maakt van 'SOCRATES' een fijne injectie van gezonde twijfel, als vaccin tegen alle evidenties, alle loze kretologie", De Standaard

Credits

  • Spel: Bruno Vanden Broecke
  • Tekst, regie & concept: Stefaan van Brabandt
  • Dramaturgie: Wannes Gyselink
  • Scenefotografie: Bart Grietens
  • Productie: De Verwondering
  • Coproductie: Arenberg, De Brakke Grond, Het Zuidelijk Toneel